Tuesday 29 June 2021

29 юни: Св. славни и прехвални апостоли Петър и Павел (Петровден)

 Преди два дена чествахме подвизите и вярата на всички Божии угодници (в Неделята на Всички светии), а днес отбелязваме делата и вярата на двама най-прославени от Бога светци – Христовите първи ученици Петър и Павел! Църквата с право ги нарича първопрестолници и първоапостоли, защото те се издигнаха най-високо в небесната йерархия на човешкото спасение и се удостоиха да стоят най-близо до Божия престол!

 


Кондакът на празника на гл. 2 ни посочва колко велика е Божията милост – немощите и смъртта на светите апостоли Той е приел повече от всяко всеплодие! Ето защо да не униваме и да не мислим, че немощите ни няма да бъдат благосклонно приети от Спасителя, стига с искрена вяра и дръзновени дела на вярата неотклонно да следваме Христа, като достойно носим кръста си!

 

Нека се насладим и на прекрасното изпълнение на тропаря на светите първовърховни апостоли и заедно с неговите думи да потърсим тяхното застъпничество, като извикаме: помолете Владиката на всичко да дарува мир на хората, а на душите ни – велика милост! Амин!



No comments:

Post a Comment