Sunday 27 June 2021

27 юни: Неделя на Всички светии

 Кой може да изброи звездите на небето или песъчниките на плажа? Никой! Така никой не може да каже какъв е броят на светите Божий угодници, чиито подвизи и прославление отбелязваме на днешния голям църковен празник! Такова богатство от Божии застъпници за нас никоя друга вяра не познава – само вярващите в Христос разбират каква съкровищница имат на Небето – Божиите свети люде!

 


Защото и тропарят на светиите, който се пее в събота на глас, 2 ни казва:
„Апостоли, мъченици, пророци, светители, преподобни и праведници, вие извършихте подвизи с достойнство и опазихте вярата, като имахте дръзновение в Спасителя, и затова ви молим: застъпете се за нас пред Онзи, който е Предобър!

 

А вторият тропар на светиите на глас 4 ясно ни посочва, че с кръвта на мъчениците Христос като с багреница и висон е украсил Църквата Си, като ни призовава и ние заедно с тях да зовем: Христе Боже, изпрати щедростите на Твоите люде, дай мир на Твоя народ и на душите ни окажи великата Си милост.

 

Нека не забравяме това светителско богатство и да не преставаме да търсим тяхното застъпничество и закрила всекидневно и всекичасно, та и ние като тях да имаме надеждата за вечния живот! Амин!

No comments:

Post a Comment