Sunday 18 July 2021

18 юли: Неделя на светите Отци от шестте Вселенски събора

 Светите Отци – участници в шестте Вселенски събора не само са доразвили и утвърдили православното учение и правилата за църковен живот, но и са ни посочили какъв трябва да бъде християнинът, който правилно да следва учението и да живее изряден църковен живот. Днешното апостолско четиво, което се чете на светата литургия, най-точно отразява призивите на светите Отци. Ето какво ни поучава св. ап. Павел в Посланието си към християните на древната Римска църква:

 

Любовта да бъде нелицемерна; отвръщайте се от злото, прилепяйте се към доброто; бъдете един към други нежни с братска любов; преваряйте се в почести един към друг; в усърдието не бивайте лениви; духом бъдете пламенни; на Господа служете; бъдете радостни в надеждата; в скръбта бивайте търпеливи, в молитвата - постоянни; помагайте на светиите в техните нужди; залягайте да бъдете страннолюбиви; благославяйте вашите гонители; благославяйте, а не кълнете. Радвайте се с ония, които се радват, и плачете с ония, които плачат. Бъдете единомислени помежду си; не мислете за себе си високо, а носете се смирено; недейте се има за мъдри; не въздавайте никому зло за зло, а залягайте за това, що е добро пред всички човеци. Ако е възможно, доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци. (Римл. 12:9-18)


 

Ако такива се стремим да бъдем, значи сме достойни наследници на делото на светите Отци от шестте Вселенски събора и имаме дързостта да се надяваме на Божията милост и спасение в Христа! Амин!

No comments:

Post a Comment