Saturday 14 January 2017

15 януари: Десетта прокажени и Христос

На днешната неделя св. Църква ни припомня притчата за Десетте прокажени (Лк. 17:12-19), за да ни поучи какво означава благодарността, вярата и спасението. А какво ни казва Евангелието?


Иисус и очистилият се прокажен, който Му благодарил

Влиза Иисус в едно село, а насреща Му идват десет прокажени, но не се приближават до Него, а отдалече викат: „Иисусе, Наставниче, помилвай ни!“ Иисус не им отговаря – ще ги помилва ли, няма ли? Той просто им казва: идете в града и се покажете на свещениците. И още докато вървели, те изведнъж се очистили от проказата. Зарадвани, те продължили пътя си и никой не се върнал да благодари на Онзи, Който ги очисти, дори и без да им обещава очистване. И все пак един от тях се върнал, паднал пред нозете на Иисус и горещо Му благодарил! „Но нали десетима се очистиха, не се ли намери още някой, който да е благодарен за това и да отдаде на Бога слава за изцелението си?“ питал Иисус. И казал на човека пред нозете му (който при това бил не юдеин, а самарянин): „Стани, иди си: твоята вяра те спаси!“

Ето как вярата и благодарността към Бога могат да доведат до спасението на човека! Само трябва да търсим Бога непрекъснато, да Му благодарим и неотклонно да вярваме в Него! А не като другите девет прокажени, които отначало викали „помилвай ни,“ а сетне забравили какво означава помилване, какво е благодарността и какво е вярата в Онзи, Който не само изцелява, но и спасява душата! Като самарянинът, нека и ние да паднем пред Христовите нозе и да Му благодарим непрестанно за всички благодеяния, които Той ни дава, дори и без да ги искаме! Защото Господ знае от какво имаме нужда, а ние знаем, че вярата и благодарността към Бога няма да останат невъзнаградени.


No comments:

Post a Comment