Sunday 8 January 2017

8 януари 2017 г.: Неделя след Богоявление

В Неделята след Богоявление слушаме св. Евангелие от Мат. 4:12-17, където Христос ни призовава: „Покайте се, защото се приближи Царството небесно.“ Малко преди това същото бе казано и от св. Йоан Предтеча: „Покайте се, защото се приближи Царството небесно“ (Мат. 3:2). Но Йоан Кръстител бе предаден на смърт, а Христос отиде в Галилея, където проповядваше благовестието за Царството Божие и казваше: „Покайте се и вярвайте в Евангелието“ (Мк. 1:15). След Неговото Възнесение проповедта на покаянието бе продължена от светите апостоли, св. апостол Петър, например, казва: „Покайте се и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа за прошка на греховете“ (Деян. 2:38), а малко по-нататък той казва на народа: „Покайте се и обърнете се, за се заличат греховете ви“ (Деян. 3:19).
Ето какво ни учи днешното Евангелие: радостта от празниците, които отпразнувахме – Рождество Христово, Съборът на Пресвета Богородица, св. Василий Велики, Богоявление, св. Йоан Кръстител и т.н. – не трябва да ни отдалечават от мисълта за покаянието, тази мисъл трябва непрекъснато да ни съпровожда и в радостни и в тъжни моменти, защото тя е спасителна мисъл: ако непрекъснато се каем за греховете си, ще имаме и увереността, че Бог ще ни прости греховете, като носим своя кръст и неотлъчно Го следваме!

И тъй, да дерзаем, да не униваме, да живеем с покайно чувство и същевременно да вървим не по широкия път на погибелта, а по тесния път на спасението!

No comments:

Post a Comment