Friday, 14 August 2020

Успение на Пресвета Богородица

 „Успение“, а не смърт, временно заспиване, а не вечен покой в сън! Ето това е същността на днешния празник: честваме заспиването на Пресветата Дева, която е най-близката застъпница на вярващите пред нейния Син – Бога-Христа! В тропаря на предпразненството ясно се казва:

 

Хора, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!

Това „преминаване“ поражда вярата в Пресветата Дева, че тя е Божията Майка, както се казва в Акатиста на Успение Богородично:

Изпълнен с буря от помисли неверният евреин Афоний, виждайки пречистото тяло на Божията Майка, носено от богоносните Апостоли всечестно към гроба, се спусна към него, да го събори. Но внезапно, когато очите му ослепяха и едновременно с това ръцете му, прилепнали към одъра ѝ виснаха отсечени, изповяда с вяра, че Тя е Божия Майка, зовейки към Бога: Аллилуиа!

Тропарят на празника най-добре ни посочва как Майката на Живота (на Животодавеца Христос) преминала към Живота и чрез застъпничеството си пред своя Син тя стана непоклатимо упование за всеки християнин:

При раждането си Ти си съхранила девството, а при успението не си оставила света, Богородице! Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот, и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души!

По молитвите и застъпничеството на Пресвета Богородице, Господи Иисусе Христе, помилвай ни! Амин!


No comments:

Post a Comment