Wednesday 6 May 2020

Гергьовден е!


Божиите угодници са неизчислимо множество, мъчениците за вярата също са безброй – само един Бог знае твърдата им вяра, твърда и силна, та чак до смърт! Всеки Христов мъченик по свой начин се е подвизавал и се е удостоил с венеца на безсмъртието! Но не са много мъчениците за вярата, които след множеството жестоки мъчения на езическите императори са извикали: "По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз да понасям мъченията."

Ето такъв е бил свети Георги Победоносец! Мъчителите му се уморили да го изтезават, а той оставал непреклонен във вярата си! И в днешно време християните страдат за вярата си – кой повече, кой по-малко – и във всяко наше страдание трябва да се обръщаме към онези, които ни карат да се откажем от Христа и да вървим по течението на светския живот, и да им кажем: „По-скоро вие ще се уморите да ни преследвате и всячески да ни притеснявате, отколкото да се откажем от вярата си и от Христа, нашия Бог!“


Ето защо по молитвите на великия Божи угодник свети Георги да просим у Бога милост, крепост на вярата и обещаните от Него блага за всички, които неотклонно Го следват! Амин!

No comments:

Post a Comment