Friday 1 February 2019

1 февруари: св. мъченик Трифон


При своето страдание Твоят мъченик, Господи, прие от Тебе, нашия Бог, нетленен венец, защото с Твоя помощ той повали мъчителите и съкруши на демоните безсилната дързост: по неговите молитви спаси нашите души.

Ето това ни казва тропарят на днешния голям празник – св. Трифон! С Божията помощ вярващият всичко може да направи, и всичко това той върши за Божия слава, а не за човешка прослава и гордост. Св. Трифон е бил ненадминат лечител и с Божието име на уста лекувал всякакви болести и изгонвал бесове, в името Божие той се опълчил дори срещу сатанинските сили на злобата.


Така и ние по примера на този чутовен светец и мъченик Христов трябва да сме уверени, че с Божията помощ можем много да постигнем и затова не трябва да преставаме да следваме Господа навсякъде и във всичко, което Той ни е заповядал. И макар мнозина да виждат в днешния празник обичая на зарязване на лозите, ние трябва да помним и да учим другите, че вярващият се подвизава преди всичко в Господното лозе – Църквата – и в нея той получава Божиите дарове: преди всичко духовните, но също и материалните.

No comments:

Post a Comment