Saturday 2 June 2018

3 юни: Неделя на всички светии

„Господи, с кръвта на Твоите мъченици си украсил Твоята Църква като с багреница и с висон, и заедно с тях Ти викаме: Христе Боже, изпрати щедростите Си на Твоите люде, дай мир на Твоя народ, а на нашите души – велика милост!“

Ето колко ясно тропарят на всички светии ни говори за същината на днешния празник! Той е празник на Църквата, така както миналата неделя празнувахме слизането на Светия Дух и основаването на Църквата на празника Петдесетница. Празник е на цялата църква, защото светиите са просияли пред Божието лице заради подвизите на вярата си, без разлика на това, дали те са принадлежали към една или друга християнска община: както Православието почита паметта на много светии, които са общи за цялата Църква, особено тези в католическия календар, така и днес отбелязваме паметта на всички онези, които се намират близо до Божия престол.

Днешният празник поставя началото и на Петровия пост и с това ни напомня, че светците са просияли и поради постническия подвиг, който неизменно са извършвали през целия си живот. Ето защо нека и ние да наченем поста както подобава и същевременно да усилваме в себе си любовта към Бога и любовта към ближния, който и да е този ближен; нека да изпросваме застъпничеството на честваните днес Божии угодници, тъй че и върху нас Бог да излее Своята милост. Амин!

No comments:

Post a Comment