Wednesday 25 March 2020

Благовещение е!

Благо-вещение – известяване на благата вест! Наистина, блага вест бе донесена от Архангел Гавриил на Дева Мария – тя ще роди Спасителя на света! Но всъщност тази блага вест е началото на човешкото спасение, тя е откриване на тайната, съкровено пазена за човеците до момента, когато те е трябвало да я научат. Тъкмо това ни казва тропарят на днешния празник:

Днес е начало на нашето спасение и явяване на тайната от вечност: Синът Божи става Син на Девицата и Гавриил благодатта благовествува, затова и ние заедно с него молитвено се обръщаме към Богородица: Радвай се, Благодатна, Господ е с тебе!

В днешно време, в условията на домашно затворничество заради вирусната пандемия, всеки от нас трябва с най-голямо внимание да си прочете молитвите, и особено онези към Пресвета Богородица, а също така нейния Молебен канон (1-ва песен започва така: „Многими содержим напастми, к Тебе прибегаю…..“ и т.н.), като не пропуснем и молитвата след канона (тя започва така: „Царице моя, преблагая, надеждо моя Богородице…“), след това да прочетем Акатиста на Пресвета Богородица (съдържа 12 икоса и 13 кондака, и накрая след 13-ти кондак следва молитвата: „О, Пресветая Госпоже, Владичице, Богородице, вышши еси всех Ангел и Архангел…“).


С особено благоговение да изпеем първия кондак на Акатиста, който и ние умилно пеем и в нашия храм по време на литургията:

Взбранной Воеводе победительная, яко избавльшеся от злых, благодарственная восписуем Ти раби Твои, Богородице, но яко имущая державу непобедимую, от всяких нас бед свободи, да зовем Ти: радуйся, Невесто Неневестная!

По молитвите и застъпничеството на Пресвета Богородица, Господи Иисусе Христе, помилуй нас! Амин! Амин! Амин!

No comments:

Post a Comment