Saturday 21 March 2020

Актуално: Относно Богослуженията и посещенията в Храма

Скъпи братя и сестри, във връзка с развитието на епидемиологичното положение в Лондон, в съответствие с посланието на нашия епархийски Архиерей, н.пр. Митрополит Антоний, и съобразявайки актуалната ситуация, позициите на други членове на Светия Синод на БПЦ, и на другите поместни Православни Църкви с представителства в Англия, и на правителството и кметството, на този етап е необходимо се въведат следните мерки: ст.ик. Отец Симеон ще отслужи Светата Литургия в Неделя от 10:30 ч. като частно богослужение при закрити врати (а не като обществено). Молим тези от нас, които са възрастни, да останат у дома си, на този етап, като се присъединят към богослужението молитвено от вкъщи. Това е необходимо за тяхната собствена безопасност, в съгласие с мерките взети от правителството на страната, и съгласно призивите на нашите архиереи. Нека приемем това със смирение и упование в Бога, с надеждата, че Той ще промисли да ни събере отново заедно, в здраве и духовна радост. Нека тези, които са болни, които имат кашлица или температура, или отпадналост, или каквито и да е симптоми, както и членовете на техните семейства/домакинства, всички, с които живеят, да останат у дома, като се присъединят молитвено към богослужението от вкъщи. Това е грижа за ближния, както за техните домашни, така и за всички тези, които са слаби, немощни, и не биха могли да издържат, ако се заразят. Властите в Лондон призоваха да не се използва обществения транспорт (метро, автобус и т.н.) освен от тези, които отиват на работа и работят в критични сектори, или по друга крайна необходимост. Транспортът в Лондон вече е намален, и ще продължи да намалява, и е нужно да вземем мерки да не го натоварваме в ущърб на здравните работници и други в критични сектори, като същевременно и увеличаваме риска да заразим домашните си, както и други енориаши, след дълъг престой в потенциално заразна среда, каквато в този момент може да бъде метрото или автобуса, или например кола, в която пътуват дълго членове на различни домакинства, които иначе не са контактни. Ако това означава за някои от нас, че не можем да посетим църквата в неделя, нека приемем това със смирение, като изпитание, и присъединявайки се към богослужението молитвено от вкъщи да се надяваме това тежко изпитание да е временно, защото Бог не налага на никого непосилни изпитания. 

Ако някой посети храма, е крайно необходимо да се спазва дистанция от минимум 1 метър между всички хора в храма, по всяко време, а по-добре да са 2 метра дистанция. В тази ситуация е недопустимо скупчване на хора  - около клира или в друга част на храма, (като пангара или солея). Разбира се, членовете на едно домакинство, които живеят заедно могат да останат заедно, защото са контактни и у дома си, но те трябва да спазват тази дистанция спрямо всички други хора в храма. (Това се отнася и за децата, поради което са затворени и училищата.) Нашият Митрополит призовава в този тежък период “причастяване да се извършва при крайна необходимост”. (То може да се извърши и със “запасни Св. Дарове”, като за това е необходимо да се консултирате с О. Симеон по телефона, като се има предвид, че тази практика се прилага само при действително крайна необходимост!) Нека приемем това също със смирение, като едно много тежко изпитание за вярата ни, с надежда Бог да ни укрепи и да ни помогне. Причастяване при частно посещение в Храма или дома ще се извършва при особено строги санитарни мерки, и задължително съгласуване с Отец Симеон относно необходимата предварителна подготовка.

Митрополит Антоний призовава също да се преустанови временно целуването на Светите икони в храма, като почитанието към тях ще се извършва с поклон. Същото се отнася до целуването ръката на свещеника - отново благодарността ще се изразява с поклон. Налага се да се преустанови и подаването на готова храна в Храма (за Панахида, Благодарение и др.) до второ нареждане. Възможно е да се подаде например пакет брашно, бутилка вино за Евхаристията, или друг необходим продукт за църквата, или парично дарение за храма, но раздаването на готова храна не е възможно в настоящата епидемична ситуация. 

Ако някой желае, предвид невъзможност за лично посещение на храма, е възможно да изпратите на Отец Симеон съобщение с имена за поменаване по време на Светата Литургия.

Нека не забравяме, че всички тези тежки за миряните жертви са израз на любов към ближния, която изисква от нас Господ, това е грижа за немощните и болните, както и за тези, които трябва да се грижат за тях в този изключително труден момент, и уповавайки се в Господ, да усилим молитвата и поста, всеки според силите си, като духовен принос в тези крайно тежки времена.

1 comment:

  1. tzena.james@virgin.net21 March 2020 at 16:12

    Thank you for the information. Would there be a link to be able to access the LITURGY in the Sv. Ivan Rilsky Church tomorrow?

    ReplyDelete