Saturday 8 September 2018

8 септември: Рождество на Пресв. Богородица

Главното песнопение на всеки празник – тропарят на празника – с най-кратки и ясни думи ни изяснява същността му. Така и тропарят на днешния голям празник ясно ни говори:

Твоето рождение, Богородице Дево, радост възвести на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог, Който разруши клетвата и даде благословение, а като обезсили смъртта, дарува ни живот вечен.

Т.е. смисълът на празнуваното събитие, Рождество Богородично, е най-тясно е свързан с друго рождество – Рождество Христово, където също срещаме израза „Слънцето на правдата“, Което се роди, та всеки да познае Изтока от висините.


 А кондакът на днешния празник ни подтиква да се молим:

Непосрамваща застъпнице на християните, неизменна ходатайко пред Твореца, не пренебрегвай молитвените гласове на грешните, но като блага, притечи се да помогнеш на нас, които с вяра ти викаме: Богородице, всегдашна застъпнице, побързай с молитвата и се отзови на молбите на ония, които те почитат.

Ето защо днес прославяме Онази, Която роди Бога, и същевременно като я почитаме й се молим да бъде наша непрестанна застъпница и ходатайка пред своя Син!

No comments:

Post a Comment