Friday, 2 February 2018

2 февруари: Посрещането на Господа

Влиза един старец в йерусалимския храм, където праведният Йосиф и Дева Мария вече били донесли своето чадо, за да го представят пред Господа, и отправя молитва към Бога: „Сега отпускаш твоя раб, Владико, според думата Си с мир, защото очите ми видяха Твоето спасение, което Си приготвил пред лицето на всички народи…“, сетне се обръща към Мария, като й казва: „Ето, Този лежи за падане и ставане на мнозина в Израил и за предмет на противоречия…“.
Икона на Сретение Господне
Какво ли може да си помисли една майка, чувайки такива странни думи? Но не много време след това както тя и Йосиф, така и цял Израил, а сетне и целият свят, ще разберат смисъла на тези пророчески думи. Защото в този ден пред Бога бе представен Онзи, Който сам е Бог и Който реши да приеме човешка плът и по всичко да бъде като човеците (освен по грях), за да ги спаси от духовната смърт и да предложи на всеки човек на тази земя благословение и спасение.

Ето накратко смисълът на днешния голям християнски празник – Сретение Господне – т.е. Посрещането на Господа в храма като Младенец, Който ще възвести на народите, че всеки, обърнал се към Бога, към Неговия Син и към Светия Дух, ще се нарече Божий младенец, Божие чадо, и ще получи възможност за спасение и вечен живот. И тъй, нека всекидневно да посрещаме Христа в сърцата си, като ги очистваме от всичко земно и суетно и ги направим чист съд на Божията благодат. Амин!

No comments:

Post a Comment