Saturday 29 April 2017

Неделя на св. Мироносици

Не апостолите или други Христови ученици стават първи вестители на Неговото възкресение, а жените. Кои са тези жени? Това са жените, на които Христос не е разкривал тайните на бъдещето, както ги е разкрил на избраните от Него апостоли, жените, които не познават нито смисъла на смъртта, нито тайната на бъдещата победа и на наближаващото възкресение: те стояли при Кръста само заради любовта си към Христа и обичайки, са съпреживявали с Него. Тези, които Христос помолил да бъдат с Него в часа на страшната борба, Го оставили, разбягали се, отрекли се, а онези, които Той за нищо не е молил, Му останали верни със своята проста човешка любов. И ето - тази любов първа узнава за победата, на тази любов, на тази вярност първом се дава да узнае, че не трябва повече да плаче, че "победата е погълнала смъртта" и че такава безнадеждна раздяла никога вече няма да има.

Ето какъв е смисълът на възкресението за жените мироносици: то напомня, че единствени любовта и верността са сияели тогава в онзи безнадежден мрак; то ни призовава да запазим любовта и верността в света; то осъжда нашето малодушие, нашия страх, нашето вечно и робско самооправдание.

Именно в днешни дни особено се нуждаем от припомняне на тази любов и на простата човешка вярност. Настъпили са времена, когато и те биват развенчавани от възтържествувалото в света зло учение за човека и човешкия живот, но Възкръсналият от мъртвите Христос няма да остави своите верни, Своята Църква, на която и портите адови няма да надделеят!

No comments:

Post a Comment