Friday 17 March 2017

Втора Неделя на Великия пост – на св. Григорий Палама

На втората Неделя на Великия пост православната Църква чества паметта на светия Божи угодник Григорий Палама. Като проследим живота му ще видим, че науката и философията не отдалечават човека от Бога, ако човек искрено и неотклонно Го търси и Го следва. Григорий се родил в аристократично семейство, задълбочено изучавал философията и богословието, дори още като младеж на 17 години чел лекция в императорския дворец – за силогистичния метод на Аристотел.

Но тъкмо философията показала на младия Григорий, че Бог може да бъде познат чрез аскетични подвизи и „тайнозрение“ – безмълвна молитва на сърцето и „виждане“ на Бога, „както си е.“ Тъй и св. Йоан Богослов казва:
Сега сме чеда Божии; но още не е станало явно, какво ще бъдем. Знаем само, че, кога стане явно, ще бъдем подобни Нему, защото ще Го видим както си е.“


Е
то защо не трябва да мислим, че днешното знание и науките отдалечават човека от Бога: Бог става достъпен за всеки, който Го търси от сърце и неотклонно Го следва. Бог не иска от нас да изоставим света и знанието, а иска да Го търсим и да Го следваме тъкмо като живеем в света и ползваме знанията си в своята работа или въобще в живота си. Нека и ние като св. Григорий да се опитваме да познаем Бога, „както си е“, и да не преставаме да сме в общение с Него, защото в общуването ни с Бога най-добре разбираме, че Той е Пътят, Истината и Животът.


No comments:

Post a Comment