Saturday 4 March 2017

Първа Неделя на Великия пост: Неделя на Православието

Днешното литургийно евангелие ни говори за срещата на Натанаил с Господа Иисуса Христа. Натанаил разбира със сърцето си, че Иисус не е само пророк или велик учител, а е Божият Син! Като награда за неговото прозрение Христос му казва една от истините на Царството: „Истина, истина ви говоря: отсега ще виждате небето отворено и Ангелите Божии да възлизат и слизат над Сина Човечески“ (Йоан 1:51).

В тази първа неделя на Великия пост Църквата празнува Неделята на Православието. Това ще рече, че празнуваме Неделята на истинската Христова Църква – Православната. Това е Църквата, чиито вярващи виждат небето отворено: чрез вярата на сърцето си те непрекъснато гледат Божието лице и следват Господа, а Царството е отворено за тях, стига ревностно да изповядват вярата си в Христа.

Светите икони, свещите, стенописите, тамянът, иконостасът и т.н. са само помощни средства на нашата вяра, но без тях животът на вярващия в Бога би бил непълен: Бог иска от нас подвизи в Негово име, без изрично да указва кои са духовни, и кои са телесни, защото в настоящото ни състояние едното не може да бъде мислено без другото. Почитането на светите икони, молитвата, участието в светите тайнства, постът, църковната дисциплини и т.н. са едновременно духовни и телесни усилия за единение с Бога.

Особено в днешната неделя, наречена още Тържество на Православието, когато Съборът утвърди иконопочитанието, да си спомним истинското назначение на светите икони и на всички останали средства на подвижничество във вярата, та чрез тях и чрез Божията благодат да получаваме все по-ясна увереност в принадлежността ни към Божия народ и да имаме все по-голяма надежда за спасение на душата и вечния живот! Амин!


No comments:

Post a Comment