Saturday 25 March 2017

4-та Неделя на Великия пост: преп. Йоан Лествичник

В четвъртата Неделя на Великия пост светата Църква ни предлага пример на най-високо духовно подвизаване - това на преп. Йоан Лествичник, който поради това е наречен така, защото съставил духовно съчинение със заглавие "Лествица", т.е. стълба, по която вярващият като че се изказва на небето и влиза в Царството Божие.

За мнозина четенето на Лествицата може да предизвика смущение и дори страх пред трудностите и човек да си каже: "Че кой може да се изкачи по тази стълба?" ­Но ние трябва да знаем, че за човека е невъзможно, но не и за Бога, защото за Бога всичко е възможно. Можем да поемем по пътя на духовния живот, уповавайки се на тези слова, а не на своите сили. От нас Господ изисква само според мярата на нашите човешки сили, според мярата на човешкото ни разбиране, останалото ще получим от Бога според Неговата благодат.

Ето защо, пристъпвайки към четенето на "Лествицата", не бива да си поставяме като задача изкачването на недосегаемата й височина. Задачата на подвизаващия се е да работи за Господа през целия си живот. А какви ще са плодовете зависи от Бога.
По молитвите на преп. Йоан Лествичник, Господи Иисусе Христе, помилвай ни!

No comments:

Post a Comment