Saturday 17 September 2016

Неделя след Въздвижение на Честния Кръст Господен

Тази неделя 18 септември се нарича Неделята след Въздвижение. На тази дата честваме паметта на св. преподобни Евмений, епископ Гортински, Чудотворец. Не всеки познава неговите подвизи, затова накратко ще ги припомним тук.

Още от младите си години Евмений благоугодил на Бога с добродетелния си живот, вървял по тесния път, водещ към Царството Небесно, следвайки думите на Господа: “Подвизавайте се да влезете през тесните врата" (Лук. 13:24). Който иска да влезе през тези врата, трябва да се освободи от два тежки товара - грижата за имуществото и грижата за тялото. Свети Евмений се отказал от имуществото си и го раздал на бедните, като помнел колко трудно е за богатия да влезе в Царството Божие; той смятал всичко за тлен, от всичко се отказал, всичко оставил, за да последва Христа, само Него да придобие и с Него да се сподоби. Като се отказал от имуществото си, той го свалил от себе си като някаква дреха и облякъл с него сиромасите, голите и нуждаещите си. Освободил се от всички земни пристрастия, той встъпил на тесния път на нищетата и преминал през тесните врата към небесното богатство.

Преп. Евмений се отказал и от другото бреме - грижата за тялото. С подвизи, трудове, въздържание, пост и бдение той умъртвил плътските похоти и направил тялото си леко, отбягвайки всяко угаждане на плътта и сластолюбие, защото, както казва апостолът, “Който се подвизава, от всичко се въздържа" (1Кор. 9:25). Той се въздържал от всичко, което охранва тялото, утежнява мисълта и поражда страсти. Не давал сън на очите си, докато не очистил своята душа и тяло от страстите и не станал обител на Светия Дух.

Така, отхвърлил от себе си тежкото бреме на имуществото и всички плътски страсти, той станал способен да премине по тесния път и през тесните врата, които водят във вечния живот.

Нека и ние да подражаваме на светите Божии угодници, такива като св. преп. Евмений, та и ние през тесните врата да преминем към вечния живот!

No comments:

Post a Comment