Wednesday 14 September 2016

Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен

Всяка година Църквата отбелязва големия празник "Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен" в който отбелязваме чудесното явяване на св. кръст на император Константин, неговото намиране на Голгота и връщането му от персийски плен.

Нека всички с едно сърце и една уста да отбележим празника и да пеем тропаря:

Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победы православным христианом на сопротивныя даруя, и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство.

(в българска редакция след втория призив текстът по традиция се предава като "...победы православному болгарскому народу на сопротивныя даруя...").

Нека не се поддаваме на светските медии, които днес навсякъде подканят българите да си пожелаят нещо, защото на Кръстовден всяко желание, видите ли, се изпълнявало: няма друго желание за християнина, освен да бъде с Христос и непрекъснато да Го слави, като не забравя да почита Светия Кръст, на който Той бе разпънат, за да изкупи човека от греха, проклятието и смъртта.

Затова и величанието на празника ни казва: "Величаем те, Христе, Който даваш живот, и почитаме Твоя Свят Кръст, чрез който ни спаси от робството на дявола."

No comments:

Post a Comment