Saturday 30 July 2016

6-та Неделя след Петдесетница - Богородични заговезни

Тази година 6-та Неделя след Петдесетница се пада и Неделя на Богородичните заговезни, в края на които ще отбележим чудното Успение на Пресвета Богородица и междувременно ще отпразнуваме два от най-големите господски празници през летните месеци - Преображение Господне на 6 август и Успение Богородично на 15 август.

По време на литургията утре ще чуем и Посланието на св. ап. Павел до Римляни, 12 глава, стихове 6-14, където апостолът ни наставлява:

"Имаш ли пророчество, пророчествувай според вярата; имаш ли служба, пребъдвай в службата; учител ли си, - в учението; наставник ли си, - наставлявай; дарител ли си, - дарувай простосърдечно; предстоятел ли си, - предстоявай с усърдие; благотворител ли си, - благотвори на радо сърце. Любовта да бъде нелицемерна; отвръщайте се от злото, прилепяйте се към доброто; бъдете един към други нежни с братска любов; преваряйте се в почет един към други; в усърдието не бивайте лениви; духом бъдете пламенни; Господу служете; бъдете радостни в надеждата; в скръбта бивайте търпеливи, в молитвата - постоянни; помагайте на светиите в техните нужди; залягайте да бъдете страннолюбиви; благославяйте вашите гонители; благославяйте, а не кълнете."


И тъй, нека по неговите наставления богоугодно да наченем от неделя вечерта Богородичния пост и с духовна радост да посрещнем и двата големи Господски празници.

No comments:

Post a Comment