Tuesday 31 May 2016

Хаджи Радостин

Както всички вече знаем, неотдавна нашата енория се сдоби с още един хаджия - нашия обичен в Христа брат Радостин (Ради, както всички го знаем), който тъкмо по време на Страстната Седмица и на Пасхалните тържества извърши поклонение на Светите земи.

Ето и грамотата, която се дава на поклонниците, които посетят всички Свети места, подписана лично от Йерусалимския патриарх Теофил.


––––––––––––––––––

Тъй като тук снимката е в умален вид, ето тук съдържанието на текста (чийто оригинал е на руски език):

 

Теофил, по Божия милост Патриарх на светия град Йерусалим и на цяла Палестина

С настоящата Патриаршеска грамота наше смирение потвърждава, че хаджи Радостин Любенов посети и се поклони в светите места, принадлежащи на Майката на всички Църкви на Сион: във всечестния храм Благовещение на Пресвета Богородица в Назарет; в пещерата на Рождество Христово във Витлеем, която прие Бога в себе си; на четиридесетдневната планина; на Светата Голгота; на Всесветият Гроб на Спасителя; на Елеонската планина, където Господ се възнесе; на светата планина Сион; в гробницата на Божията Майка в Гетсимания; в гробницата на свети Лазар във Витания; на Таворската планина; на Тивериадското езеро; при Якововия кладенец; както и на други Свети места, които послужиха на Спасителя за нашето спасение; и той също така се освети в Йорданските води.

И тъй, като се удостои чрез благодатта на Всесветия и Живоносен Гроб да види с очите си тази Света земя и като бе възроден от реката на нашата непорочна вяра, го изпращаме обратно в къщи с отеческите ни пожелания и с патриаршеско благословение, и като доказателство и безспорно свидетелство за благочестивото му поклонение, връчваме на гореупоменатия благоговеен поклонник тази Патриаршеска Грамота.

Патриарх Теофил, Светият град Йерусалим, 2016 г.: от 20 април до 5 май.


–––––––––––––––––––


Ето, виждаме колко места хаджи Ради е посетил, какви благодатни мигове е изпитал, когато е стъпвал там, където и Спасителят е ходел и проповядвал. Дай Боже всекиму такова поклонение, каквото Ради извърши. И вече с право го наричаме хаджи Ради, защото той се удостои да види с очи, да чуе с уши и да усети със сърце и душа благослованието на Светите земи.

Да му пожелаем още по-дръзновено подвизаване във вярата и споделяне на радостта от хаджилъка с всички около него, та онези, които вече са повярвали в Христа да укрепват във вярата, а онези, които още не са изпитали Божията любов, да потърсят Спасителя и като Го познаят, да вървят по Неговите пътища. Амин!

No comments:

Post a Comment