Saturday 5 December 2020

6 декември: Св. Николай, архиепископ Мир-Ликийски Чудотворец

Малцина са християнските светци, които се наричат „правило на вярата“ (който най-правилно изповядва Христа), не са много и онези, които са духовни закрилници на толкова различни хора според тяхното положение и участ: в една молитва Св. Николай е наречен

- защитник на вярата и верните;

- хранител на гладните;

- веселие на плачещите;

- одеяние на голите;

- покровител на плаващите по море;

- умиротворител на враждуващите;

- освободител на пленниците и невинно осъдените;

- ръководител на постниците и монасите;

- пазител на целомъдрието!


Св. Николай е удостоен с призванието богослужебно да се почита всяка седмица в четвъртъчен ден, а с такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено "най-големият между родените от жени" – св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен.


Ето какъв велик застъпник пред Бога имаме ние християните! Само трябва да се обръщаме към него и да просим застъпничеството му пред Бога и той ще побърза и ще бъде наша закрила и наше упование, както такъв е бил приживе за толкова много хора – а сега още повече ще се застъпи за нас пред Христа Бога. Затова да не преставаме да го възпяваме с думите на неговия тропар:

 

Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието те показа на Твоето стадо Този, Който е истината на всичко; поради това със смирението ти придоби величие, а с нищетата богатство, отче свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души.





No comments:

Post a Comment