Friday 5 June 2020

Петдесетница

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Чудото на Петдесетница вече повече от 2000 години осенява светата Църква с благодатта на Светия Дух. Възнасяйки се на Небесата, Възкръсналият от мъртвите Господ, Иисус Христос обещава на учениците си, че няма да ги остави сами, осиротели, но ще им изпрати Утешител - Духа на Истината, който ще е с нас през всички времена. (Йоан 14:15-31, Деяния 1:4-5) И ето, на петдесетия ден след Възкресението, Светият Дух слиза във вид на огнени езици над дванадесетте апостоли, събрали се в Йерусалим, и така им дарува Божията благодат, с която те започват внезапно да говорят на чужди езици, проповядвайки Божието слово, да изцеляват болни, да възкресяват мъртви, да опрощават грехове, и още безброй чудеса и тайнства, които се случват и до ден днешен в светата божия Църква. (Деяния 2:1-46) Това всъщност е и началото на съществуването на нашата Църква, и затова някои наричат Петдесетница, Рождения Ден на Църквата. Тази година радостта ни от светия празник свети в мрака на пандемията, на скръбни, смутни, размирни времена, но с нас е Духът Утешител, от когото и чрез когото Светата Църква съществува, Който дава живот на всяко живо същество, Който е навсякъде и всичко изпълва, и Който особено животвори и благотвори в Църквата, осъществявайки всяко свещено действо и тайнство в нея. В Неговата благодат се кръстихме, в Него се изповядваме, от Него приемаме светото Евхаристийно тайнство, причастие и опрощение.

Слизането на Светия Дух в деня на Петдесетница преживяваме особено сега, когато пандемията във Великобритания сякаш отслабва, и обществото постепенно се раздвижва от многомесечна парализа, но много хора имат, и тепърва ще имат нужда от утеха - хора изгубили роднини и близки, дом и семейство, поминък, бъдеще, надежда и вяра. Светият Дух - Утешител ни озарява с неговата благодатна надежда - животворяща светлина в този тъмен тунел, и наш християнски дълг е да се стараем, всеки според силите си, да носим тази светлина в света, защото сме Христови, защото сме причастници на Този, Който е светлината на света. В усърдна молитва и дела на добротворство и благотворителност, нека всички да се стараем да помагаме на хората около нас в трудностите, които заедно преживяваме, и които тепърва ни предстоят, защото “с нас е Бог”(Исаия 8:9).

Наближава време и молитвените домове в цяла Великобритания да отворят официално врати, но нека не забравяме в радостта си, че опасността не е преминала напълно, а може да продължи да ни дебне още дълго време, затова, придвижвайки се извън дома да продължим да спазваме стриктно изискванията на правителството за спазване на разстояние, честа дезинфекция на ръцете, носене на маски на определени места, въздържане (по възможност) от ползване на градски транспорт и т.н. Да не забравяме и, че ситуациите тук и в България са на този етап коренно различни, и да не бързаме да действаме по аналогия, излагайки на опасност хората в тази държава, където заразата все още е много разпространена и опасна, дори и ако считаме, че за самите нас опасността е по-малка по една или друга причина. Ако някои от нас възнамеряват да пътуват до България, да не забравяме нуждата от максимално чувство на лична отговорност и взимане на всички възможни предпазни мерки (независимо доколко са изисквани или следени), за да не станем причина за пренасяне на заразата там, където хората досега бяха пощадени, по Божията велика милост. Дългът ни като Християни във всяко едно отношение е особено висок, защото Господ ни призовава: „Вие сте солта на земята. Но ако солта се обезсоли, с какво ще се направи солена? Тя вече не става за нищо, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората.” (Матей‬ ‭5:13

Денят преди Петдесетница - Задушница, ни дава и особено благодатна възможност да се помолим за покойниците, Бог да ги прости, помилва и спаси в Своето Благословено Царство, където няма болка, скръб или въздишка, но живот безкраен.

Благодатта на нашия Господ Иисус Христос, любовта на Бог Отец, и причастието на Светия Дух да бъдат върху всички вас!

Ваш в Христа Възкръсналия молитствувател, отец Симеон

четец д-р Мартин

No comments:

Post a Comment