Tuesday 12 May 2020

Преполовение

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Христос Воскресе!

Изминаха половината от дните на великия Празник на Празниците, Христовата Пасха, победата на Живота над смъртта, на Христос Възкръсналия над врага на човешкото спасение. На днешния ден Преполовение отбелязваме тази пресечна точка, в която се намираме на равно отстояние от дните Пасха и Петдесетница. Отбелязваме този ден точно в средата на най-великия и светъл празничен период, в който предвкусваме вечността и светлостта на рая, надеждата за нашето спасение в общото Възкресение като най-велик Божи дар за всички нас. На този ден, Преполовение си спомняме и за предобраза му в старозаветния празник Суккот - Шатри, с ритуала на изливане на вода като пророчество за нетленния Източник на живата вода - Христос Възкръсналия, както сам той ни разкрива в Светото Евангелие. Това ни припомня и тропара на празника - “който е жаденда дойде при Мен и да пие”, като молим Господа “ожаднялата ми душа напои с водата на благочестието, Източниче на живота”. Тази жажда за Христовата жива вода усещаме особено силно в този труден момент, когато пандемията ни затвори в изолация за толкова дълго време, като лиши мнозина от нас дори от възможността да се черкуваме редовно, да отдаваме благодарението си към Бога в светата Евхаристия. Не ни е отнета, обаче, възможността да Му принасяне своето благодарение в своята усърдна молитва и в грижата за ближните, за болните, гладните, бездомните, самотните, отчаяните, във всичко това можем да послужим на Бога в сегашното трудно за всички време. Дългът ни като Християни се изразява и в стриктното спазване на разпоредбите на държавата за ограничаване на вируса чрез спазване на хигиенните норми, миене и дезинфекция на ръце и повърхности, дистанциране на поне 2 метра от всички хора извън нашето домакинство, носене на маски в закрити помещения, избягване на събирания, и на градския транспорт освен при крайна необходимост или при отиване на работа. С всички тези мерки се грижим най-вече за онези братя и сестри, които са по-възрастни, по-уязвими, по-малко здрави от нас, и които може да не оцелеят сблъсъка с вируса, може би за разлика от нас самите. С всички възможни грижи за ближните ние изпълняваме и Христовата повеля “ако сте сторили това и на един от тези, най-малките, на Мене сте го сторили”.

Надеждата ни, обаче е, че тази изолация няма да продължава вечно, очакваме дните, в които ще можем отново да се съберем всички в светия Божи храм и да принесем своята благодарност към Бога в Светата Литургия, да се причастим със Светите Тайни, да се възрадваме и развеселим в общението с Христос и с нашите братя и сестри. С вълнение следим дискусиите относно предстоящото отваряне на храмовете във Великобритания, и още щом тази дата бъде уточнена от Правителството ще ви съобщим своевременно и за отварянето на нашия храм. В това време отец Симеон не престава да служи при закрити врати и да се моли за всички. Ако желаете, можете да изпратите на отец Симеон и имена за поменаване в молитвите и богослужбите, като SMS или по WhatsApp, или Viber.

Милостта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христов, любовта на Бог Отец и причастието на Светия Дух да бъдат върху всички Вас!


Ваш в Христа Възкръсналия молитствувател, отец Симеон
четец д-р Мартин секретар по богослужебните въпроси

No comments:

Post a Comment