Saturday 19 October 2019

Голям празник е днес, 19 октомври!


Около 876 г. в село Скрино, в подножието на Осоговската планина, се ражда малкият Иванчо, който от младини схващал света около себе си по особен начин. Тази негова чувствителност го отвежда в близкия манастир „Св. Димитър“ под Руен планина, след това в други монашески общини и накрая в рилската пустиня, където се подвизава до края на живота си. Християнският подвиг не изисква особено мъжество, или храброст, или сила, или боен дух – подвигът на християнина е в смирението, търпението, душевния покой, носенето на кръста. С тези добродетели Иван от Скрино става Божи угодник и светец, който сетне е признат и за духовен закрилник на българския народ.


Тропарят на светеца ясно ни говори какъв застъпник пред Бога има нашият народ, но за да се застъпва за нас, трябва да го почитаме, да го молим за застъпничество и да му подражаваме: „Основа на покаяние, пример на умиление, образец на утешение и на духовно съвършенство бе твоят равноангелски живот, преподобне; пребивавайки в молитви, постничество и сълзи. Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души!“

И тъй, да не престават молитвите ни към нашия светец и да не униваме пред трудностите и несгодите, а като него да се подвизаваме с подвига на смирението, търпението, душевния покой и носенето на кръста! Амин!

No comments:

Post a Comment