Saturday 15 June 2019

16 юни: Св. Петдесетница


Светата Петдесетница е празник на празниците, защото на този ден вярващите обръщат взор към Пресветата Троица и особено към Светия Дух, спомнят си за раждането на Христовата Църква и основаването на първите християнски общини, стремят се да придобият и да утвърдят в себе си плодовете на Духа: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (според както тези плодове са подробно описани от св. ап. Павел в Посланието му към Галатяни, глава 5, стихове 22 и 23).

Тропарят на празника ясно ни говори, че чрез даровете на Светия Дух неуките и обикновени хора могат да придобият голяма мъдрост и чрез тях Духът овладява цялата вселена: „Благословен си, Христе, Боже наш, Който яви рибарите премъдри, като им изпрати Светия Дух и чрез тях улови света. Човеколюбче, слава на Теб!


Нека и ние като апостолите да излезем от горницата си и да проповядваме Христовото Благовестие, като така „уловим“ и привлечем към Христа невярващите, тъй че чрез нас Светият Дух да „улови“ цялата вселена! Амин!

No comments:

Post a Comment