Saturday 2 February 2019

2 февруари: Сретение Господне


Днес се открива тайната на спасението на човеците: Божият Син стана Син на Девица, а сетне с възкресението си Той ще изкупи човеците от проклятието и смъртта; от нас само се иска безрезервно да вярваме в Него и да Го следваме неотклонно и с голямо смирение!

На днешния празник се отдава особена почит на Божията Майка, от която изгря Слънцето на правдата – Христос, нашия Бог, ето защо Сретение Господне е празник и на Пресвета Дева Мария, както и на св. Симеон Богоприимец и Анна пророчица.


Ето какво ни казва тропарят на празника и неговия кондак:

Радвай се, благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог, Който просвещава намиращите се в тъмнина. Весели се и ти, старче праведни, приел в обятията си Освободителя на нашите души, Даряващия нам възкресение.

Христе Боже, Ти освети девическата утроба с Твоето рождение, Ти побърза да благословиш и ръцете Симеонови, както подобаваше, а сега и нас спасяваш: умири във войни населението и укрепи царя, когото си възлюбил, Единствен Човеколюбче.

За тайната на спасението ни говори и следното песнопения от днешния празник!

Днес е началото на нашето спасение и откриване на вечната тайна: Синът Божий става Син на Девица и Гавриил благовести благодат. Затова и ние да извикаме с него към Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с тебе!

No comments:

Post a Comment