Saturday 22 September 2018

23 септември: зачатие на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен


Макар църковният празник зачатие на светия Христов предтеча Йоан Кръстител да не е сред 12-те господски празници, всъщност в него са отразени като в огледало всичките 12 празника, защото в зачатието на св. Йоан се полага началото и на седемте Христови празници: Рождество Христово, Сретение Господне, Кръщение Господне, Преображение Господне, Вход Господен в Йерусалим, Възнесение Господне, Въздвижение на св. кръст Господен; в зачатието на св. Йоан ще видим и четирите богородчни празника: Рождество на Пресвета Богородица, Въведение Богородично в храма, Благовещение и Успение Богородично; единственият господски празник, който не може пряко да се съзре в празника Зачатие на св. Йоан Предтеча е Петдесетница и св. Дух.



Кондакът на днешния празник с право нарича бащата на Йоан, Захарий, „тайник на благодатта“, защото началото на тайната на Христовото Боговъплъщение се полага с Йоановото зачатие. А тропарят нарича св. Йоан „светилник на слънцето“, който ще просвети цялата вселена, която страда от слепота. Зачатието на св. Предтеча Йоан ще положи началото и на поредица чествания на св. Йоан: Събор на св. Йоан Кръстител (Ивановден, 7 януари), Рождение на св. Йоан (Еньовден, 24 юни), Отсичане на главата му (29 август), Първо и второ намиране на Йоановата глава (24 февруари), Третo намиране на главата му (25 май), и т.н.; а както е известно, всеки вторник през цялата година също е посветен на св. Йоан Предтеча.

И тъй, нека на днешния празник си спомним за всички църковни празници, които по един или друг начин са свързани със Зачатието на св. пророк и Предтеча Йоан Кръстител Господен, и да не забравяме, че за Църквата всъщност всеки Божи ден е празничен ден, ако в душата и сърцето си непрекъснато живеем в Христа! Амин!

No comments:

Post a Comment