Saturday 3 September 2016

11 Неделя след Петдесетница

На днешната 11-та неделя след Петдесетница се чества паметта на пророка и боговидеца Мойсей. А на светата литургия се чете евангелието от Матея, което ни поучава как да прощаваме на онези, които съгрешават или които ни дължат нещо.

Нека си припомним евангелската история, според както е изложена в Мат. 18:23-35: един господар простил на слугата си, който му дължал огромна сума пари, а същият този слуга не простил на другаря си, който му дължал стотинки, защото сърцето му било кораво и хладно. Но господарят му разбрал за неговата лукавост и го наказал за това, че той не простил на брата си, както подобава на всеки християнин.

И Евангелието завършва така: "Тъй и Моят Отец Небесен ще стори с вас, ако всеки от вас не прости от сърце на брата си прегрешенията му."

И тъй, да се поучим от този разказ на Благата вест и да не бъдем коравосърдечни, горди и жестоки, а да бъдем смирени, снизходителни и милосърдни, тъй че в Съдния ден Бог да ни възнагради за тези добродетели и да ни постави отдясно на Себе Си.

No comments:

Post a Comment