Sunday 29 August 2021

29 август: отсичане главата на светия Предтеча и Кръстител Господен Йоан

 Огромен е броят на Христовите последователи, загубили главата си заради вярата си в Него. Но Йоан Предтеча е единственият мъченик за вярата, който още преди началото на християнството загубва главата си и полага основите на бъдещата вяра на покаянието и надеждата за спасение. И днес можем да се запитаме: дали и ние изобличаваме неверието и беззаконията на властниците, както Йоан изобличи греха на Ирод и призоваваше към покаяние? Дали и ние с каквото можем подготвяме невярващите и ги подтикваме към вяра в Спасителя, както Йоан подготвяше юдеите за идването на Месията? Дали и ние сме готови да пострадаме дори до смърт в името Христово?

 


Макар и празничен, днешният ден е постен – трябва да оставим всяка земна грижа и с покайно чувство да изпитаме себе си и вярата си и като се поучим от смисъла на днешния празник да усилим дръзновението и още утре като мисионери на Църквата да излезем по пътища и друмища и да проповядваме Благата вест, подготвяйки все още невярващите за славното Христово второ идване на земята.

 

А тропарят на празника съвършено ясно ни говори: с похвални мисли и думи си спомняме за Христовия Предтеча, който не само бе най-честен сред всички пророци, но бе удостоен да кръсти Пророка на вселената Христос – истинския Бог и Спасител на света. Нека се насладим на прекрасното изпълнение на това песнопение и с още по-голям устрем да се стремим да му подражаваме!

 


No comments:

Post a Comment