Friday 4 January 2019

6 януари 2019 г.: Свето Богоявление

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Троицата; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син, а Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе”!


Днешният тропар на празника ясно ни говори за евангелските думи от днешното литургийно евангелие: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение" (Мат. 3:17). Пресветата Троица бе открита на света преди повече от две хиляди години! Тогава на света бе явен и Божият възлюбен Син! И въпреки това светът не Го позна и не са много ония, които истински Го следват във вярата и живота си.

Нека днешният празник още веднъж ни увери във Великата Христова заръка: "Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал!" (Мат. 28:19-20). И като имаме пред очите си Богоявлението и тази Заръка, да учим другите, тъй че наистина светът да познае Господа и да Го приеме за свой Спасител! Амин!

No comments:

Post a Comment