Saturday 26 May 2018

Празник Петдесетница: празник на вселенската Църква

Това е Петдесетница – празник на цялата Църква, на вселенската Църква! Защото на Петдесетница Църквата прие видим образ – тя яви на света „събранията на вярващите в Христос“, и това е най-вярното определение на Църквата: всички ние, които вярваме в Божия Син и Го следваме.


Нещо подобно ни говори и кондакът на днешния празник:
Когато Всевишният слезе и смеси езиците, Той раздели народите, а когато раздаваше огнените езици, Той призова към единство, затова нека с един глас всички ние да славим Всесветия Дух

Тъкмо на днешния ден трябва се замислим за множеството разделения, които разкъсват църковното тяло – Христовото тяло, защото Христос е Глава на Църквата – и които ни заслепяват, правят ни горди и неотстъпчиви. А малко ни трябва, за да разберем защо Христо се моли на Отца Си: „Да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно“ (Йоан 17:21).

Ето защо нека не гледаме сламката в окото на ближния си, а първом да извадим гредата от окото си и сетне да се помирим с брата си и тъй да съзиждаме Тялото Христово – Църквата, както ни учи и Апостолът, „та единодушно и с едни уста да славите Бога и Отца на Господа нашего Иисуса Христа“. Амин!

No comments:

Post a Comment