Tuesday, 5 December 2017

6 декември - св. Николай Мирликийски Чудотворец

"Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието те показа на Твоето стадо Този, Който е истината на нещата, поради това със смирението придоби величие, а с нищетата богатство, отче свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!" - ето как тропарят на празника кратко ни представя подвига на един от най-тачените светци в целия християнски свят.


По-миналата неделя разсъждавахме за богатството и за това дали богатият може да влезе в Царството Небесно, като посочихме, че по-лесно камила ще мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Царството. Но ето че виждаме примера на един богат човек - св. Николай - който не само пребивава с Бога, но и усърдно се застъпва за всеки, който му се моли и търси неговото застъпничество пред Христа. Той е бил богат, но не за себе си, а за "ближния" - за всеки, който е имал нужда от помощ, утеха, подкрепа, съвет и молитва.

Нека и ние да се стремим като този велик светец да бъдем пример на кротост и въздържание, та със смирението да придобием величие, а с нищетата - богатство в Бога!

No comments:

Post a Comment