Saturday 21 October 2017

22 октомври: св. равноап. Аверкий Чудотворец

В днешната неделя честваме паметта на св. равноап. Аверкий Чудоворец, който не само изцерявал и вършел всякакви чудеса в Божието име, но и обърнал към християнството много хора. При един случай, когато на шумно езическо тържество народът бил заслепен и неволно следвал езичниците, той усърдно се помолил на Бога и като получил на сън указание от Него, отишъл и съкрушил техните идоли. Езичниците се спуснали да го хванат и да го пребият от бой, но вместо това се заслушали в словата му, а след това видели, как той излекувал трима недъгави и постепенно тяхната ярост преминала в почит към този Божи човек. Хората разбрали, кой е истинския Бог и на следващия ден 500 човека приели от св. Аверкий кръщение.


Ето как и ние трябва не само твърдо да вярваме в Бога, но и да учим другите, та като познаят кой е истинският Бог, да пожелаят да се кръстят. И трябва да правим това, независимо от опасностите, които ни дебнат, защото Църквата Христова укрепва не когато живее мирен и охолен живот, а когато е гонена и преследвана; така вярващите са изпитвани с огън и меч, и които устоят, те получават наградата, обещана им от Спасителя – Неговото небесно Царство!


1 comment:

  1. По покана на император Марк Аврелий епископът посетил Рим,за да изцели неговата дъщеря Луция.Светият отец извършил Чудо,изгонвайки беса,който обладавал римската девица.Св.Аверкий занесъл за епископството огромен камък,на който изсякъл надгробната си епитафия.Посланието на Св.Равноап.Аверкий било за Единство на Църквата и против секстанството, за единение на всички християни от Ефрат до Рим.

    ReplyDelete